Een selectie van Schotse whisky's voor Burns Night
Munteenheid
Een selectie van Schotse whisky's voor Burns Night
Munteenheid
Vier Burns Nacht met onze selectie van premium Schotse whisky’s. Hef het glas op Schotlands geliefde dichter, Robert Burns, met geweldige whisky en eten. Ontdek zeldzame en klassieke whisky’s die perfect zijn om de grote man te toasten. Lees verder voor de ideale whiskycombinaties om uw Burns Nacht-diner te begeleiden!
De jaarlijkse viering van het leven van Robert Burns is een Schotse traditie die plaatsvindt op 25 januari, zijn verjaardag. Nu wordt dit wereldwijd gevierd, vooral, zo lijkt het, door whiskyliefhebbers. Een traditioneel Burns-diner begint meestal met een soepgang, vaak een Cock-a-Leekie gemaakt met prei en pittige kippenbouillon, of een Cullen Skink - gemaakt van gerookte schelvis. Beide passen goed bij een whisky met enkele maritieme, kustachtige turfnoten en een vleugje peper. Hebben we zojuist Talisker 10 beschreven? Bij Robbie’s pen, ik denk het wel!
Het tweede gerecht is het middelpunt van de avond. Het is tijd voor de haggis. De haggis moet "piped in" worden - als je geen doedelzakspeler in de buurt hebt, vind je geschikte muziek op je favoriete streamingdienst. Naast de doedelzakspeler moet iemand Robbie’s "Address to a Haggis" lezen. Je hebt een mes bij de hand nodig om de haggis te doorboren.
"Fair fa' your honest, sonsie face, Great chieftain o' the puddin-race!"
Haggis is een pittige mix van schapenorganen (hart, lever en longen) met ui, havermout, kruiden en niervet, traditioneel gekookt in de maag van het dier (de maag wordt meestal weggegooid na het koken). Als dat wat heftig klinkt, maak je geen zorgen, het is heerlijk en de meeste mensen houden ervan zodra ze hun eerste afkeer hebben overwonnen. Het is een echte delicatesse uit Schotland.
Wat betreft combinaties, je hebt keuze te over. De Talisker die je bij het voorgerecht serveerde, werkt goed, maar als je wat variatie wilt, werkt bijna elke robuuste whisky, misschien iets met sherry zoals een Glenfarclas 15 of een Glendronach 12.
Tenslotte een klassiek Schots dessert zoals Cranachan - gemaakt met slagroom, haver, honing en frambozen, vergeet niet een klein scheutje whisky. Een honingachtige dram zoals een Balvenie Doublewood maakt een uitstekende combinatie. Of misschien een Glenmorangie Nectar D'Or als je zin hebt in iets dat meer op een dessertwijn lijkt.