Rum wordt geproduceerd in veel verschillende landen met een verscheidenheid aan methoden, maar de gemene deler is dat ze allemaal worden gedistilleerd uit alcohol die is afgeleid van ruwe…Laat meer zien
Rum wordt geproduceerd in veel verschillende landen met een verscheidenheid aan methoden, maar de gemene deler is dat ze allemaal worden gedistilleerd uit alcohol die is afgeleid van ruwe suiker. De meeste kwaliteitsrums gebruiken melasse als hun basisingrediënt.
Omdat de regulering van rumproductie sterk verschilt van land tot land, zijn er minder internationaal en wettelijk erkende normen dan in sommige andere categorieën van sterke dranken. Grofweg zijn er drie belangrijke stijlen - witte, donkere en gekruide rum.
Witte, of lichte, rum zijn ongerijpte, heldere spirits, vaak geproduceerd in kolomdistilleerders. Deze rum hebben vrij neutrale smaakprofielen.
Donkere rum wordt gerijpt in vaten, wat smaak en kleur geeft. De kleur varieert van licht goud tot diepbruin, afhankelijk van de rijpingsduur. De spiritus voor donkere rum wordt vaak gedistilleerd in potstills.
Gekruide rum wordt gearomatiseerd door infusie met kruiden en soms gekleurd met karamel. De basisgeest kan een vatgerijpte donkere rum zijn of witte rum voor goedkopere varianten.