Het kleine eiland Islay aan de westkust van Schotland wordt dikwijls omschreven als de wieg van het whiskydistilleren. En hoewel de natuurlijke schoonheid van het eiland niet te ontkennen…Laat meer zien
Het kleine eiland Islay aan de westkust van Schotland wordt dikwijls omschreven als de wieg van het whiskydistilleren. En hoewel de natuurlijke schoonheid van het eiland niet te ontkennen valt, is het vooral de acht aanbeden distilleerderijen die whiskyliefhebbers van over de hele wereld doet afreizen. De meestal flink gerookte, intense whisky die hier wordt geproduceerd hoort zonder twijfel bij de meest karaktervolle en uitdagende uit de hele wereld. Maar er is heel wat meer iconisch aan deze distilleerderijen dan enkel rook en turf.
Het eiland is de thuisbasis van enkele bijzonder traditionele whisky’s, maar variëteit en experimenteren is hier ook niet vreemd. Namen zoals Ardbeg, Laphroaig en Lagavulin zijn onlosmakelijk verbonden met de klassieke Islay smaken, zoals intense medicinale turf en zilt, maar ze bieden individuele complexiteit, ongeacht vatkeuze of leeftijd. Aan het andere einde van dit spectrum vind je Bruichladdich en Bunnahabhain, die weinig of geen turf gebruiken en daardoor een eerder subtiele elegantie tentoon spreiden.