De region Speyside wordt gezien als subregio van de Highlands en de whisky wordt meestal geassocieerd met een minimum aan turf. Een licht en fruitige whisky, dus. De zoete, esterachtige …Laat meer zien
De region Speyside wordt gezien als subregio van de Highlands en de whisky wordt meestal geassocieerd met een minimum aan turf. Een licht en fruitige whisky, dus. De zoete, esterachtige spirit kreeg in de 19e eeuw meer aanzien en is sindsdien de meest populaire whiskystijl in de wereld. De Glenfiddich distilleerderij, bijvoorbeeld, heeft niet minder dan 30% van de single malt verkopen wereldwijd op haar naam staan, terwijl de Speyside single malts in hun geheel ook een zeer belangrijke component vormen in een groot aantal blends.
Afgezien van de honingzoete, licht fruitige en elengantie whisky’s die in Speyside geproduceerd worden, staan een aantal ook bekend als voller omwille van rijping op actieve sherryvaten. Deze klassieke sherry gerijpte whisky’s, zoals Macallan of Glenfarclas, zijn dikwijls excellent, maar het is belangrijk te beseffen dat de meerderheid van de Speysiders ook mooie gesherriede bottelingen aanbiedt. De meeste distilleerderijen uit deze regio produceren een spirit die zeer goed rijpt, waardoor ze bijzonder complexe en geraffineerde oude whisky’s kunnen aanbieden.